Er worden afspraken gemaakt over welk deel van de winst terugstroomt naar de organisatie. Investeerders kunnen zeker nog cashen, alleen niet meer ongelimiteerd. Dit verlegt de focus van korte termijn onttrekking naar lange termijn waardecreatie.
Er wordt zeggenschap ondergebracht bij beheerders die het beste voor hebben met de onderneming. Bezitten brengt dan niet meer de verantwoordelijkheid van beheren met zich mee. Zo kun je verantwoordelijk en bewust omgaan met stemrecht en controle.
Er wordt afgesproken dat de missie en structuur van de organisatie niet zomaar aangepast kunnen worden. Zo ben je beschermd tegen veranderingen die oorspronkelijke doelen ondermijnen, en waarborgt de organisatie haar bestaansreden.
We beginnen met wat voorbereidend werk. Je kunt hier kennis opdoen, anderen bij de transitie betrekken en informatie over de organisatie delen.
Je maakt de huidige structuur en stakeholders inzichtelijk, dit vormt de basis voor de nieuwe structuur. Na een adviesgesprek met We Are Stewards heb je het einddoel al in zicht.
In deze stap breng je de aanpassingen aan je huidige structuur in kaart die je wilt maken om steward-owned te worden. Je stemt de aanpassingen af op je stakeholders en komt tot de vorm die het best bij jullie organisatie past.
De nieuwe structuur wordt eerst juridisch uitgewerkt en vervolgens operationeel gemaakt. Om dit simpel te houden vertalen we de aanpassingen naar concrete acties, waarbij indien nodig een passende specialist betrokken wordt.
Je bent bij de laatste stap aangekomen en de organisatie is officieel steward-owned! In deze taak zorg je ervoor dat de veranderingen bij alle betrokkenen bekend zijn en vervolgens bijgehouden worden.